a k u s t i k u

"kita tak boleh menghalang takdir, melainkan Takdir yang menghalang kita..."

Sabtu, 25 September 2010

aku, kami dan mak

Di suatu pagi yang aman, aku dan adik tengah main XBox360. Bila abanglong takde baru la kami dapat bolos game tu.

Tiba-tiba, tengah kami dok feeling main game Splinter's Cell mak panggil dari ruang TV kt atas;

Mak: "Kakak! Tolong tengok laptop ni sat! Takleh masuk internet ni,"
Aku: "Internet elok ja tadi. Cuba mak try masuk balik,"

Selang beberapa minit mak aku senyap semula. Mungkin mak dh dapat masuk internet kot? Jadi kami pon sambung la main XBox balik. Tiba-tiba, mak aku memanggil semula;

Mak: "Kakak cuba tengok sat. Mozala..Mozarela...dari tadi Mozarella takleh masuk internet,"

Aku pandang adik aku, dan adik aku pandang aku balik...

Aku dan Adik: "Mozilla la Mak!!"


Khas buat dia yang amat kami sayangi,
Selamat Hari jadi Mak!!(^^) <3

Sabtu, 22 Mei 2010

aku dan kopi pagi

pernah kah aku menyesal?

aku idamkan kejayaan
tapi aku lalai de sepanjang perjalanan
aku abaikan doa ibunda dan ayahanda
akhirnya kegagalan membawa aku ke penyesalan

adakah aku menyesal?

aku idamkan kekayaan
kaki dan tangan aku kerahkan
sanggup penat lelah demi menggapai mimpi
tapi hanya senggengam nasi aku perolehi

adakah aku sudah menyesal?

aku idamkan kemasyhuran
sanggup menggadaikan nyawa diri
biar dicaci maki dosa aku tanggung sendiri
tapi aku terlupa, ibunda dan ayahanda yang sedang menanti

dengan semua ini adakah akhirnya aku menyesal?

aku idamkan kebahagiaan
aku berdiri, buka mata, dan mara kehadapan
aku buktikan aku sama jajar dan masih berguna untuk rakyat
senyuman ibunda ayahanda membuat aku sebak akhirnya aku sudah sampai

tapi sebelum itu,
adakah aku menyesal dengan apa yang telah berlaku?


tidak sama sekalipun...

Selasa, 18 Mei 2010

Keramat dlm kegelapan...

Ahad, 9 Mei 2010

.blerghh

Selasa, 4 Mei 2010

aku dan hari yang bakal menjadi

Bila menjelang hari jadi aku tak pernah mintak hadiah apa-apa. Kawan2 kolej selalu sambut hari jadi mereka di dalam semester pembelajaran. Jadi sambutan agak meriah kerana di sekelilingi oleh sahabat handai. Aku pula selalu menyambutnya bersama keluarga, kerana hari jadi ku selalu jatuh pada waktu cuti semester, iaitu pada bulan JUN. Bagi aku JUN bulan yang agak romantis dan aman. Aku juga bersyukur dapat sambut bersama keluarga.

Aku sebenarnya tak berapa gemar kek hari jadi. Aku suka makan kek, apatah lagi membuatnya. Tapi kalau kek hari jadi untuk AKU, agak kureng gemar sikit. Tapi kalau hadiah hari jadi aku berbentuk sesi karaoke 4jam di RedBox Pavillion ke, jalan-jalan di kota raya ke, shopping, makan besar bersama keluarga, dirumah mahupun diluar, itulah yang paling aku suka!

Pernah aku sambut hari jadi dengan hanya melepak di rumah bersama semua ahli keluarga. Sangat aman dan cukup mudah, namun ia mampu membuat aku tersenyum sepanjang hari. Asalkan aku dapat berkongsi bersama orang yang tersayang, aku dah cukup bahagia. Orang tersayang yg spesel tu belum penah ada lagi la...

Tapi kali ni aku rasa aku nak buat Wish-List untuk diri sendiri. Dah alang-alang menjelang hari jadi aku, dan kena pulak aku sedang mengidamkan benda-benda ini, aku fikir apa salahnya kan? :p


~ My Birthday Wish List: ~
_________________________________________

Ukelele or
Acoustic (tak kesah, janji ada pick-up) or
Diana F+ Lomo Camera or
BlackBerry (henfon aku yg dh umur 2thn++ dh nak uzur) or
Netbook TOSHIBA or

sesi BBQ or

tau semua di atas mahal sgt, hehe...but at least SENYUMAN dan ucapan yang ikhlas pun dah cukup bermakna buat aku... is the thought that counts (^^)

~:~
_________________________________________



selamat bakal menjelang hari jadi buat diri ku~

(31 more days to go)

**aku harap family aku terrrbaca blog ni :">
gahahaHha!...evil plan sedang beroperasi..

Ahad, 2 Mei 2010

.serabut otak

Jumaat, 30 April 2010

aku dan situasi

situasi semalam:
aku baru rasa semangat menunggu hari nak habis semester. bukan aku tak suka, tapi korg yg buat aku rasa bersalah, walaupun semua ni bukan salah aku. kenapa aku kena ikut kehendak korg? aku adalah hak aku dan yang Maha Esa.


situasi hari ini:
perasaan tak tenteram. dia nampak aku, tapi aku tak nampak diri aku yang sebenar. aku lihat mereka semua, tapi aku rasa macam ada yang tak kena. aku seronok, tapi aku tak sabar nak pulang.


situasi sekarang:
aku perlukan waktu untuk diri sendiri. berada dia suatu tempat di mana tiada yang mengenali aku dan aku tak mengenali mereka. aku rindu zaman di mana hobi mingguan ku mencari ilham dengan memantau dunia...




situasi untuk esok:
aku dan jurnal vs. bandar


"where the road shall take me, i'll be there.."

Selasa, 27 April 2010

Isnin, 26 April 2010

aku dan jiwa bunga...

"ya, aku sayang engkau.."



..sangat mudah untuk difikirkan,
namun sangat payah untuk diluahkan...



aku benci...

Selasa, 13 April 2010

aku dan mdm.Chong dan cha'o kueh tiaw

Tiap-tiap malam selasa di kampus aku akan pergi ke kelas mandarin. Kami semua wajib amik kelas tu. Tapi takde sorg pon dari kami yang reti cakap mandarin lepas tu...(=_=!!)

Aku tak kesah pon, sebab aku suka belajar bahasa baru. Cekgu kami, mdm.Chong, pun sangatlah kelakar orangnya! Antara ayat fevret dia;

"tadi kamu semayang maghlib kan? kalau kamu tipu saya, batal tadi semayang awak tau!"

satu bilik kuliah yang besar tu bergema dengan gelak ketawa kami! memang tak kering gusi lah kelas mandarin ni!

Oleh sebab bilik tu besar, dia selalu guna microphone bila bercakap. Tapi hari ni mic takde, and dia kata dia takde suara. So, dia terpaksa bercakap dlm nada yang rendah. Faktor yang menjadikan suara dia macam tu membuat aku rasa semakin sayang pada dia;

"...mic sudah hilang dan saya takde suara ya hari ni. Sebab apa saya macam ini aah. Saya bawak budak-budak sekolah saya pergi itu pertandingan sukan sekolah-sekolah. Saya bersorak untuk mereka...5 hari tau! Itu yang saya takde suara sekalang...

...5 hari saya bersorak untuk mereka....tapi mereka yang dapat pingat,"





we love you Mdm.Chong Choy Lin! (^^)


*ari ni kitorg blaja ckp pasal makanan dlm mandarin, rupenya char kueh tiaw ekceli eja chao kueh tiaw...and chao maksudnye goreng


"by learning a little...we've learned a lot..."

Isnin, 12 April 2010

aku dan entah siapa entah!?

ada mamat ni tegur aku kat ym...


hye! bole berkenalan?
tak boleh!
ala...bole la
go away!
garangnye... jgn jual mahal sgt nanti single sampai ke tua baru taw
pegi mampos!
auummm! garang mcm harimau la u ni...i like!
what the!!??@!$%^





Peringatan: Jgn add random people yg you tak kenal...

aku dan bibir Angelina Jolie

aku buka tingkap...
aku duduk depan tingkap...
aku nampak ada serangga terbang masuk...

tiba-tiba..

"OUCHH!!! SAKIT LA WUEIIY!!"

dia gigit bibir aku...
bibir jadi macam Angelina Jolie daa pulak...(O_o)

Ahad, 11 April 2010

aku dan 'Ahad'

putih gebu bak awan,
kecik molek tak lokeh ku genggam,
lembut belaian hati ini kau tenangkan,
sucinya kewujudan mu aku idam..

sesaat lahir kutemu Ahad,
hari bermula atau akhirnya suatu pertemuan?
yang pasti kau terpahat dalam ingatan
kau ku kenang, kau ku sayang...


R.I.P. 'Ahad'
April 9th, 2010

Sabtu, 3 April 2010

Hahaha!!!

Jumaat, 2 April 2010

aku dan keMALASan

malas!
tangan aku bagai tak bernyawa,
badan aku bagai tak bermaya,
dulu kita selalu berjalan sini sana,
kenapa kita tak lagi cergas seperti dulu kala?

malas!!
mata aku kuyu melihat mentari,
mulut aku kelu mencari erti,
dulu kita rajin melihat dan meniliti dunia,
kenapa kita sudah loya untuk menghargai itu semua?

malas!!!
otak aku sudah mula jadi beku,
hati aku sudah tak larat melayan syahdu,
dulu kita tak serik melayan perasaan suka,
kenapa kita mesti menurut kata Cinta?

malas!!!!
aku sudah malas dengan drama dunia!



*tgh mood malas nak mampuih ni... repot aku bila nak siap woii!!??? bangunlah wahai anak melayu!! (>,<@)

Khamis, 1 April 2010

aku dan kucing hitam tu

aku dan sotong goreng

mak aku penah cakap...

"cuba blajaq dok rumah skit...
fairuza! pi angkat kain!...
bilik tu cuba blajaq kemaih skit...
cuba blajaq masuk dapur selalu..."


pastu ini lak soalan yg slalu bapak aku tanya dalam kereta...

"bila nak bawak boyfriend balik umah?...
hari ni tak gi dating ka?...
siapa boyfriend?...
*silent-mode-in-car*..."


adik aku plak slalu nak gadoh tgk muka aku...

"kakak ni kan!! Aishhh!!!...
jangan la buat camtu!!...
biarlah! sukahati la!!..."
*gedegang!!!* dia tutup pintu bilik...


abanglong aku yang jarang ada kat ghumah pulak...

"kakak, park keta depan rumah...
kakak drive la, pegi belikan goreng pisang...
kakak, pinjam bedak baby johnson...
kakak, nak gi tgk movie?..."

...teringat daku pada ahli keluarga ketika tgh makan sotong goreng beli kat pasar belakang gate UIAM.

walaupun kami ni banyak perangai, aku tetap SAYANG mereka.
Mereka lah satu-satunya cinta sejati, walaupun kami selalu bising bila jumpa!
...hehe (^__^*)v

Selasa, 30 Mac 2010

aku dan status "ghenyah"

*"ghenyah" - sebut dgn slang orang utagha (utara)

semalam aku dan sahabat berbual mengenai perkara yang sangat "ghenyah" untuk aku renung-renungkan, tetapi ada betulnya juga...




"eh? kau tak penah kapel ke? jual mahal??"

"jual murah pon takde org nak, manalah aku nak jual mahal pulak!?"

"tapi ada hikmahnye jugak orang yang single ni,"

"eishh, pandai la kau, kau ade je awek. bole la ko cakap camtu! Kami yang single ni kadang-kadang rasa juga kempunan nak bercinta, someone to care," *(>_<)

"tapi betul la aku cakap, lebih baik bercinta selepas berkahwin. Aku dulu ingatkan nak tetapkan prinsip tak mau pegang tangan bila kapel. Menjaga batasan konon. Tapi aku tewas,"

"hmmm..."

"orang-orang yang tak penah kapel ni, bagi aku, hanya yang terpilih sahaja dapat melaluinya. Itu bermakna tuhan sayang korg dan mahu korg lebih dekat padaNya... dan percayalah 'cinta' lepas kahwin korg akan lebih bermakna,"

"betul tu, bila orang tanya kenapa tak penah kapel, diorg mesti balas ngan cakap 'jual mahal' la, 'cerewet' la. Pemikiran diorg cetek! Ada hikmahnye hidup single ni za,"

"hmmm, aku pun ada terfikir pasal bercinta selepas kahwin, lebih romantis agaknya. haha! Perbualan ni dah jadik cam Forum 'Adam & Hawa' la pulak! Dah la aku terlepas gi kat dewan kuliah ari tu,"

"memang la! aku buat forum ni khas kasi kau dengar, since kau terlepas kan!?"

"password siap, baca ni!"

"kentut mu bunyi krek.. krek...?"

"tahniah! anda ahli kelab 'ghenyah' kami yang ke-tiga!"

"HAHAHAHA!! Apa la hang pa ni!"



*akhirnya kami pun gelak dengan kuat, gelak pegang perut, gelak tak berlagu, gelak tergolek dok...

the end~

*"ghenyah" - satu situasi yang agak leceh/remeh

Isnin, 29 Mac 2010

aku dan puasa teknologi

banyak telah masa aku habiskan di sini
hidup aku jadi tak tentu
otak aku semakin berserabut
masalah sana sini...kerana itu teknologi menjadi tempat aku berkongsi rasa sangsi

aku perlu kembali ke dunia nyata
kembalikan hidupku sebagai seorang pelajar
berikan aku tiga hari sahaja!!!
demi janji ku pada ibunda dan ayahanda


*niat puasa 3 hari sahaja...boleh kah??

Ahad, 28 Mac 2010

aku dan identiti

baju kurung,
pakai tudung...




so!???

aku dan angkasa

...umpama air dan api
bagai bumi dan langit
bercanggah rupa bercanggah seni
di dalam satu angkasa jiwa ku kau bangkit...

*selepas beberapa minit memanjangkan leher di belakang kelompok orang yang ramai, akhirnya dapat jua "front-seat"!! BEST VIEW!

"bayang angkasa"

"gegaran angkasa"



"ada satu ketika aku pejamkan mata mendengarkan alunan muzik itu...aku menangis..."
-sebuah performasi akta akngkasa yang sangat marvelous!!

Sabtu, 27 Mac 2010

aku dan bowling

Wuahahaha! GAME ON!!

aku dan pagi sabtu

selamat pagi dunia~


masa untuk aku mencipta sesuatu yang aku ingin gelarkan sebagai,
"Kehidupan"

Jumaat, 26 Mac 2010

aku dan....siapa faiZUra!!!???


10 minit yang lalu...di satu muka surat fessbuk milik kumpulan yg bernama khottal...


khottal:
can anyone translate this for us? ------> シンガポールの友人か.......

Oh Gasoline: "Learned from....

Shaze Gianni "Learned from a friend in Singapore. Malaysia's Arcade Fire.....

Amar Husaini Ismail: mat jepun tgk khottal ni...

Fairuza MNasir: korg ni men tekan google translate ni..huhu..
dia cakap..

"A friend from Spore told me about khottal, u guys sounded like a Malaysian version of Arcade Fire...someone mentioned you guys were at Mosaic Music Festival (in which Tokumaru-san was involved with)"....

khottal: Thanks Faizura for being so much helpful! :)
yes, we had our so called debut international show at Mosaic Music Festival last week...

Fairuza MNasir: aaa...dh brapa kali..namaku slalu disalah sebut, tulih depan mata pun still salah taip (T--T)..nama saya fai.RU.ZA..huhu thn ni ja dh lebih 100 kali kot?*sob*sob*
7 minutes ago

khottal: ok noted, so sorry HAHA FAIRUZA!
4 minutes ago

Fairuza MNasir: hehe...no prob...dh biasa dh pon...btw, u guys are awesome!♥ (^^)v




*sekali lagi saya katakan... nama saya FAIRUZA binti Mohd Nasir
selamat berkenalan~ =P

aku dan jurnal

Khamis, 25 Mac 2010

aku dan akustik

aku melihat akustik
akustik melihat aku

tali sudah jadi rustik
tiada lagi lagu dari mu

aku melihat akustik
akustik melihat aku

hati jadi runsing
bagaimana nak sejukkan hatiku?

aku melihat akustik
akustik melihat aku

kerana setia kita pada muzik
aku akan setia menunggu mu...



*oisshh...bila la nk tukar tali ni?? aku rindu sama gitar ku, rasa tak sedap bila pegang gitar lain..huhu (~_~)

aku dan pagi buta

apa sudah mahu jadi
biarlah ia jadi

apa sudah tertulis
biarlah ia berlaku

apa sudah aku buat
biarlah aku yang tanggung

apa yang engkau buat
biarlah aku yang pikul beban rindu


*pagi2 buta dah macam ni..apa sudeyh mau jadik ni!?

aku dan birunya awan

aku dan burung biru dua

Rabu, 24 Mac 2010

aku dan si polan



di hari pertama engkau menaiki atas bas itu
namun engkau tidak lansung ku kenali
sudahlah namaku engkau salah sebut
tapi aku buat tak peduli

perangai sudahlah macam monyet
tapi mereka semua kata itu adalah tarikan mu
namun aku tak boleh menerima kenyataanya
lagi benci melihat senyum sinis mu

tiba hari aku lihat kaki engkau terhinjut
entah mengapa aku rasakan simpati
dihari majlis itu saat bermulanya
engkau melihatku seolah diriku engkau hargai

di saat bermula pertempuran
kita semua telah berubah menjadi kawan
asal usul nama penuh tidak pernah dihiraukan
kita semua sepakat hingga ke akhir kita bertahan

bibit cinta antara kawan-kawan
sedikit demi sedikit semakin kelihatan
namun aku hanya buat tak ketahuan
kerana hatiku tidak pernah ditawan

hari demi hari wajah mu ku jumpa
senyuman dan salam dibalas antara kita
hari demi hari ku rasakan berbeda
mengapa hatiku rasa macam ada yang tak kena

hari pertama mungkin suka
hari kedua ku rasakan hanya mainan minda
hari ketiga mungkin sayang
hari ke empat ku nyatakan ini hanyalah mainan dunia

aku sedar perasaan ini hanya nafsu
dan berkali-kali aku tekad untuk melupakan mu
tapi di saat engkau tidak lagi ku rindu
di saat itulah kau muncul sekali lagi dihadapanku

kesibukan masing-masing menjadi tembok
memisahkan kita dari mengenali hati budi yang ingin ku tawan
perasaan ku ketika bersama mu biar saja ku pendam
cukuplah sudah aku mengenali mu hanya sekadar di senyuman...

Khamis, 4 Mac 2010

Isnin, 1 Mac 2010

aku dan minah tu**ut!

biar aku pergi bawa diri naik keretapi
biar kau minum sekotak air susu yang dah basi

dalam air kolam ada baldi
dalam diam kau jadi batu api

aku macam tak puas hati
aku dengar kau menipu diri

sebab kenapa diri kau aku tak dapat selamatkan
sebab kau sendiri kata tak mahu mengaku kawan

bila dah terkapai-kapai baru kau tercari-cari
bila kau buat panggilan aku pura-pura kata bateri phone dah mati

sekarang baru kau celik mata
sekarang kau tahu siapa yang berkuasa

kalau kau dah mengaku salah kita kembali berkawan dan aku lagi gembira
kalau tidak, mana lagi kita boleh cari tempat berkongsi suka dan duka?


aku dan minah poyo... apa punya kawan daa!!

Ahad, 21 Februari 2010

aku dan koleksi

fairuza dan lagu


-Nukilan hatiku [2 version]
-Get back lonely [2 version]
-Bitter Heart [Cover Zee Avi]

Sabtu, 20 Februari 2010

aku dan komplikasi

semalam aku pulang
dengan senyuman
lebar di pipi..dudu...du du du

aku ingat
kata mu pada ku
kita kawan biasa


namun..
aku makin risau
jika ini benar cinta
aku makin rindu
kepada segala tentang mu


ohh...
sayang hati ku ada pada mu
ohh...
ku tahu siapa di telefon bimbit mu

masih ada gambar dia
dan aku sekali pon tak pernah cemburu
biar cinta satu, tapi kawan beribu


ingin ku pegang tangan mu
ingin ku usap rambutmu
ingin ku jadi tempat kau mengadu
segala isi peribadi mu
kita kongsi selalu
jadi teman mengadu

namun..

ohh...
sayang biar rasa ini lenyap slamanya
ohh...
tapi cinta masih ada di dada

hati ku hati mu
siapa yang tahu hanya tuhan saja
bila jodoh tiba, kau kekal kawan ku



cinta ini komplikasi

Jumaat, 19 Februari 2010

aku dan kesunyian

kenapa aku tak pernah bercerita tentang aku?...



...sebab tiada siapa yang sudi tahu tentang aku

jadi, aku biarkan kesunyian menjadi teman sejati
bukan nya aku yang cuba menyombong diri
aku sedar aku tak mahu dilupai
cuma tiada siapa yang ingin mendekati...

aku dan barli ais

ada masa bila aku rasa diri macam kekosongan
ada masa bila aku rasa diri macam terkinja-kinja mencari kawan

tapi itu semua hak diri kita untuk menentukan

bila keseorangan aku bertanyakan pernah aku cinta
bila bersama dengan kawan aku terlupa wujudnya cinta

tapi dia selalu melihat ke arah aku... apa maksud yang di tuju? aku pun tak tahu

aku mengaku aku mengerti cinta
aku mengaku aku fahami cinta lebih dari yang lain

tapi kenapa cinta tak mahu hadir dalam hidup ku sendiri

biarkan romantis menjadi ejekan mereka pada diriku
biarkan romantis menjadi buaian mimpiku

tapi ku pasti romantis akan hadir dan menjadi teman hidupku hingga ke akhir nafas ku


komplikasi cinta ku......

Aku dan text

Teringat bila dia pandang aku... Mmg aku manusia clueless, tak pernah nak perasan signal ''green light'' dari dia

aku dan cinta

tak mungkin..... tapi mahu